Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

09-12-2022 13:45
Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Burun tıkanıklığı nasıl giderilir? sorusu oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Hem yaz hem de kış aylarında en çok can sıkan durumlardan birisi de burun tıkanıklığıdır. Artan salgın hastalıklar, sağlıksız beslenme ve daha pek çok şey burnumuzun tıkanmasına neden olmaktadır. Farklı nedenleri olan burun tıkanıklığını hızla geçirmenin bazı püf noktaları bulunmaktadır.

Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Burun tıkanıklığı en zor rahatsızlıklardan biridir. Burun tıkanıklığı yaşadığımızda hayatınızın akışı değişir, hayat kalitemiz düşer. Peki burun tıkanıklığının nedenleri nelerdir?

Burun tıkanıklığının yaygın nedenleri:

  1. Hava kirliliği

  2. Alerjenler

  3. Virüsler

  4. Kapalı ortamda uzun süre vakit geçirmek

  5. Grip

 

Burun Tıkanıklığı Çözümleri

Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin ağız solunumundan yararlanması gerektiğinden dolayı hava burnun filtresinden geçmez. Havanın burun üzerinden filtrelenmemesi sebebiyle boğazla enfeksiyonlar meydana gelir. Ağızdan nefes alınması sebebiyle ağızda kuruluk, uyku sorunları ve hatta horlama da meydana gelebilmektedir. Ufacık bir burun tıkanıklığı pek çok soruna sebep olur.

Burun tıkanıklığı çok fazla önemsenmemekte ve beraberinde pek çok problemi de getirmektedir. Burun tıkanıklığı, hayat kalitesi üzerinde olumsuzluklara sebep olmaktadır. Özellikle de alerjiye bağlı olarak gerçekleşen burun tıkanıklıkları oldukça önemlidir ve hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Burun tıkanıklığı çözümleri;

  1. Eve bir hava temizleyici yerleştirmek

  2. Burnu nemli tutmak

  3. Bol su içmek

  4. Buhar solumak

  5. Tuzlu su spreyi kullanmak

Burun tıkanıklığının en yaygın çözümlerinden birisi de buhar solumadır. Büyüklerimizin en sevdiği yöntem olan papatya ve nane yağı eklenerek bir kâse su solumak veya ılık bir duş alınması yine yaygın çözümleri arasında olarak bilinir. Böylece sıcaklık ve nem burun içindeki zarlara yerleşip mukusun doğru şekilde akmasına izin verdiği için virüsleri öldürmeye yardımcı olur.

Tuzlu sprey bir diğer burun tıkanıklığını açma yöntemlerindendir. Tuzlu su spreyi burundaki doku iltihaplarını azaltıp tıkanıklığı açmaya yardımcı olur.

Sıcak kompres uygulamak burunda oluşan tıkanıklığın önüne geçebilecek çözümlerden birisidir. Sıcak kompres; bir bez ılık suyla ıslatılıp suyu sıkılıp burun üzerine uygulanarak yapılmaktadır.

Çeşitli bitki çaylarını tüketmek yine burun tıkanıklığının geçmesini sağlayan etkili yöntemler arasındadır. Özellikle de nane ve zencefil çayı burun tıkanıklığının giderilmesi açısından oldukça faydalı olarak bilinmektedir.

Okaliptüs yağı diğer bir burun tıkanıklığı açma yöntemlerindendir. Okaliptüs yağının içerisindeki bileşenler ağrı kesme ve sakinleştirici özelliği de sahip olduğundan nezle, soğuk algınlığı ve grip burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Okaliptüs yağı ayrıca burun tıkanıklığı adına doktorların verdiği ilaçların içerisinde de bulunmaktadır.

Bol su tüketmek burun tıkanıklığında mukoza için önemli bir rol oynar. Mukozanın nemli kalabilmesi için gün içinde sık sık su tüketilmelidir.

Sinüsler üzerine masaj uygulamak diğer bir burun tıkanıklığı açma yöntemidir. Sinüslerin üzerine uygulanan hafif baskılar burun tıkanıklığın açılmasında etkili rol oynamaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.