Kolajenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi

08-11-2022 21:54
Kolajenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Kolajenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Kolajenin insan sağlığı üzerindeki etkisi oldukça geniş bir alana sahiptir. Kolajen özellikle cilt bakımında oldukça popülerdir. Birçok cilt bakım ürünlerinin içerisinde bulunduğu gibi kolajen kapsülleri de oldukça fazla talep gören ürünlerdendir. Kolajenler sadece cilt için değil genel anlamda tüm vücut için oldukça faydalıdır. Hatta bazı kas yırtılmalarında da oral yollarla alınabilen kolajen kapsüllerinin kullanıldığını görmek mümkündür.

Kolajen, vücutta oldukça fazla bulunan bir proteindir. Dokulara esneklik kazandırır. Aynı zamanda dokuların, kasların ve kemiklerin bir arada kalmasını sağlar. Saçlarda, ciltte ve dokularda oldukça fazla miktarlarda bulunur. Genç bir görünüm elde etmek isteyen hemen hemen herkes kolajeni hayatlarında aktif bir şekilde kullanmaktadırlar. Kolajen eksikliği yaşandığında bu etkiler ciltteki değişimlerden anlaşılabilmektedir. Çünkü kolajenler özellikle cildin gergin, esnek ve daha genç durmasını sağlar. Cilt yenilenmesinde de oldukça önemli bir yer tutan kolajenin yokluğunda ciltteki hücre yenilenmesi de azalacağı için sarkmalar ve lekeler meydana gelebilir.

Kolajen Türleri

Kolajen türleri vücutta 4 farklı şekilde bulunur. Her kolajenin kendine özgü bir görevi vardır. Kolajen türleri şöyle özetlenebilir:

  1. Tip 1 kolajen vücutta en fazla rastlanan kolajen türünden biridir. Saç, cilt, tırnak, eklemler, organlar ve kas dokularında bulunmaktadır. Esas görevi vücuttaki dokuları bir arada tutmak ve cilde esneklik kazandırmaktır.

  2. Tip 2 kolajen tip 1 kolajene göre gevşek bir yapıya sahiptir. Bağ dokuları ve kıkırdakta en çok rastlanan kolajen tipidir. Eklem ve eklem ağrılarını gidermek için yapılan tedavilerde de sıklıkla kullanılır.

  3. Tip 3 kolajenler kalp ve bağırsak gibi organlara esneklik kazandırır. Bunun yanı sıra cilde de esneklik kazandırır. Damarların sağlığını korurken kasları güçlendirdiğinden bu tip rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

  4. Tip 4 kolajen cildin katmanlarında bulunur. Cildin esnek olmasını sağlar ve yaşlanma etkilerini azaltır. Yaşa bağlı veya diğer etkenlerden dolayı azaldığında ise vücuttaki kırışıklık ve sarkmalar artar.

Kolajenin Faydaları

Kolajenin faydaları oldukça fazladır. Vücutta bulunan proteinlerden biri olan kolajenin en büyük faydalarından biri vücuda esneklik kazandırması ve diğer dokuları bir arada tutmasıdır. Diğer önemli işlevleri ise şöyle sıralanabilir:

  1. Cildin gergin olmasını sağlar.

  2. Cildin pürüzsün bir dokuya sahip olmasını sağlar.

  3. Kalp sağlığını korur.

  4. Uyku saatlerinin düzene girmesini sağlar.

  5. Dolaşım sistemini güçlendirir.

  6. Cildin altındaki yağ katmanlarına etki eder ve vücut çatlakları ile selülit görünümünü düzeltir.

  7. Eklemleri daha esnek bir hale getirir.

  8. Kemikleri güçlendirir.

  9. Saçların daha gür ve sık uzamasını sağlar. Kolajen eksikliğinde saç dökülmesi oldukça yaygındır.

  10. Mide asidini düzene sokar. 

  11. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Kolajen miktarı yaşlandıkça azaldığından vücutta sarkma ve kırışıklıklar görülmektedir. Yaşlanma etkilerini azaltmak için kolajen takviyesi almak aslında oldukça yaygındır. İster cilt ürünleriyle ister vücuda alınacak şekilde olsun, kontrollü kolajen kullanımın pek çok faydası vardır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.