Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları Nelerdir?

17-04-2022 18:14
Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Rhodiola Nedir? Faydaları Nelerdir?

Rhodiola nedir sorusu bitki bilimi ile ilgilenen ya da bu bitkinin faydalarını duyan kişilerce sorulmaktadır. Rhodiola; Avrupa ve Alaska'nın kuzey bölgelerine özgü bir bitkidir. Bazı insanlar bitki için kutup kökü terimini kullansa da arktik kökü aslında bu bitkinin ticari adıdır. Altın kök, orman gülü, kral tacı, Sibirya altın kökü gibi isimlerle de bilinen Rhodiola, Çin'de uzun süredir geleneksel tıpta kullanılmaktadır ve "Hong Jing Tian" olarak anılmaktadır.

Crassulaceae familyasından bir bitki türü olan Rhodiola cinsinde yaklaşık 200 tür vardır. Bitkinin çiçekleri genellikle açık renk sarı, yeşilimsi sarı ve uçları kırmızıdır. Yaklaşık 45 veya 50 cm uzayabilirler. Kökleri yılda sadece bir kere hasat edilir. Bitkinin kökleri 2 veya 3 sonbaharda hasat edilir. Bir bitki 4 veya 5 yıl kullanılabilir. Bitkinin yaprakları kalın ve etlidir. Rhodiola’nın kökleri de etlidir ve kesildiğinde gül gibi kokan altın sarısı bir iç kısma sahiptir.

Bu bitki Çin haricinde Kazakistan, Moğolistan, Güney Kore, Japonya, İsveç, Fransa, Yunanistan bölgelerinde geleneksel tıpta şifa amacıyla kullanılmış oldukça eski bir bitkidir. Son 15 sene içerisinde yabani Rhodiola hasadı oldukça artmıştır.

Rhodiola Faydaları Nelerdir

Araştırmalar, Rhodiola faydaları konusunda oldukça çarpıcı sonuçlara sahiptir. Sonuçlar, kişinin genel, fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerindeki etkilerini belgeler niteliktedir. Bu bitkinin ruh sağlığı üzerindeki etkileri; nörotransmitterler, serotonin, norepinefrin, asetilkolin, dopamin üzerindeki etkilerine dayanmaktadır. Etkisi nedeniyle hafıza ve konsantrasyonda artış, daha az yorgunluk ve performansta artış gözlemlenir. Rhodiola, yaşları 17 ile 55 arasında değişen 128 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada kullanıldı. Katılımcıların yüzde 64'ünde halsizlik, yorgunluk, huzursuzluk ve konsantrasyon kaybı en aza indi ve baş ağrıları azaldı. Hatta bu deneyde bulunan öğrencilerin notlarında artış gözlendi.

Bazı kaynaklar, Rhodiola’nın stres, sinir koruma ve hafif ila orta derecede depresyon için ilaç görevi gördüğünü iddia ediyor. Ön araştırmalar, depresyonlu kişilerde Rhodiola kullanımının 6 haftalık tedaviden sonra semptomları iyileştirebileceğini göstermektedir. Kahvaltı ve öğle yemeğinden önce altın kök kullanmanın stres sıkıntısı olan kişilerde stres semptomlarını iyileştirebileceğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Rhodiola, stres altında vücutta artan kortizol seviyesini azaltır. Hayvan çalışmaları sonucunda Rhodiola’nın beyin tarafından salınan serotonin miktarını arttırdığı ve dopamin üretimine de katkı sağladığı görülmüştür.

LIVE YOURSELF RODIOLA MELISA Rhodiola Rosea besin takviyesi; özellikle mental/duygusal açıdan stresli durumlarda dayanıklılığı arttırmaya yardımcı olmakta, anksiyete ve irritasyon gibi durumlarda destek sağlamaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.